logo pravos

Natjecanja studenata

 

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku sudjelovao na Regional IHL Moot Court Competition u Sarajevu 22.-25. studenog 2012.

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku u sastavu Zrinka Gugić, Tomislav Metelko i Tomislav Nedić, pod vodstvom asistenta Davora Muhvića, uspješno je sudjelovao na zahtjevnom međunarodnom moot court natjecanju iz međunarodnog humanitarnog prava održanom 22.-25. studenog 2012. godine u Sarajevu. Ovo je natjecanje najprestižnije moot court natjecanje u regiji i ove je godine održano u organizaciji ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa u Sarajevu uz supokroviteljstvo tamošnjeg švicarskog veleposlanstva. Uz tim našeg Fakulteta i Pravnog fakulteta u Rijeci, sudjelovali su i timovi iz Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Rumunjske i Turske. 

Na samom natjecanju tražilo se napredno poznavanje međunarodnog humanitarnog prava, međunarodne zaštite ljudskih prava, međunarodnog kaznenog prava, ali i međunarodnog prava općenito. Natjecanje se u cijelosti odvijalo na engleskom jeziku, a naši su studenti pokazali zavidno znanje stručne terminologije na ovom stranom jeziku. Osobitost ovakve vrste natjecanja je role-playing koji od natjecatelja zahtijeva snalaženje u situacijama kakve se sureću u stvarnim okolnostima oružanih sukoba, što uključuje vještinu primjene pravnih pravila na postojeće činjenično stanje.

Ocjenjivački sud sačinjavali su vrsni stručanjaci iz područja međunarodnog humanitarnog prava, a pobjedu je na kraju odnio tim Masarykovog sveučilišta iz Brna (Češka) ispred ekipe Jagiellonskog sveučilišta iz Krakowa (Poljska). Naš tim studenata bio je iznimno uspješan i pokazao visoku razinu znanja iz niza međunarodnopravnih predmeta, dostojno predstavljajući naš Fakultet i Sveučilište. Iskrene čestitke!

 

Vijest o sudjelovanju naših studenata na čelu s kolegom Muhvićem objavili su i Internet portali: Osijek031, Sib.hrStudos.hr itd.

 

 

 

 

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku sudjelovao na Regional IHL Moot Court Competition u Sarajevu 17.-20. studenog 2011.

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku uspješno je sudjelovao na regionalnom natjecanju iz međunarodnog humanitarnog prava koje je održano u Sarajevu 17.-20. studenog 2011. Natjecanje je održano u organizaciji Međunarodnog odbora Crvenog križa, a sudjelovali su timovi iz Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. Ocjenjivački sud činili su Veronika Bilkova (Charles University, Prague), Ryszard Piotrowicz (Aberystwyth University), Etienne Kuster (ICRC Geneva) i Nobuo Hayashi (Peace Research Institute Oslo). Natjecanje je osvojila ekipa Masaryk University iz Brna (Češka).

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku činili su Ivna Godžirov, Matea Miloloža, Marko Sukačić i Davor Muhvić (coach tima).

Natjecanje se zasnivalo na role-playingu pri čemu su timovi i ocjenjivački sud igrali različite uloge, npr. predstavnika države, predstavnika ustanika, delegacije Međunarodnog odbora Crvenog križa ili neovisnih pravnih stručnjaka. Pri tome je bilo potrebno pokazati zavidnu razinu poznavanja ne samo međunarodnog humanitarnog prava, već i širu materiju međunarodnog prava, posebice međunarodnopravni sustav zaštite ljudskih prava i međunarodno kazneno pravo.

Tim se želi posebno zahvaliti na podršci Upravi Pravnog fakulteta u Osijeku, te doc. dr. sc. Nives Mazur Kumrić i asistentici Nikol Žiha na podršci, podijeljenom iskustvu i korisnim savjetima.

 

 

 

Studenti našeg Fakulteta sudjelovali su i ranije na nizu studentskih natjecanja iz područja međunarodnog prava pod vodstvom doc. dr. sc. Nives Mazur-Kumrić (tada asistentice), od kojih izdvajamo Friedrich Born Moot Court Competition on International Humanitarian Law u Varšavi 2007. te u Budimpešti 2005. i 2004.

 

Studente, stoga, pozivamo da čim prije počnu kreirati svoj životopis, konkurencija na tržištu rada je velika i nije lako nametnuti se budućim poslodavcima. Jedan od načina kako se istaknuti i dodati važnu crticu u Vaš životopis jest i sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima na koje Vas mogu pripremiti profesori s Katedre za međunarodno pravo.