logo pravos

Obavijesti u ak. god. 2022./23.

Biografije poznatih političara i aktivista

Posted by Prof. dr. sc. Mira Lulić on 02/10/2020
Obavijesti u ak. god. 2022./23. >>

Iz predgovora

Tijekom prošle akademske godine, koju je u drugom semestru obilježilo širenje koronavirusa i nastava u virtualnom okruženju, kao nastavnici morali smo se u vrlo kratkom periodu prilagoditi i osmisliti nove (izvan)nastavne sadržaje i aktivnosti studenta iz predmeta Međunarodno pravo na II. godini Integriranog studija. S jedne strane, cilj nam je bio nastaviti učiti studente o međunarodnom pravu, predavati im materiju, držati predavanja, kolokvije i ispite, seminarsku nastavu, ali i motivirati ih da ne samo nauče i svladaju nova znanja i informacije, već i zavole međunarodno pravo. Također, htjeli smo ih nekako ljudski okupirati s, između ostalog, nezahtjevnim izvannastavnim aktivnostima, kako bi odagnali strah i strepnju od pandemije koja nas je počela dominirati našim životima. U tom koviclu dramatičnih događanja i vijesti, raznih ograničenja i problema, javile su se i brojne nove mogućnosti i ideje vezane uz predmetne aktivnosti koje smo odlučili pokrenuti. Između ostalog, javila se ideja o populariziranju međunarodnog prava među studentima pisanjem kraćih, nezahtjevnih tekstova koje bi, moguće, rado pročitala i šira publika. Studenti su se odazvali i to u velikom broju. Pokazali su interes za sudjelovanjem u različitim vrstama aktivnosti, želju za dodatnim učenjem i radom i entuzijazam za sudjelovanjem u doslovno svim aktivnostima koje smo im predložili i ponudili. Na tome im se i ovim putem zahvaljujemo, užitak je bio raditi s takvom generacijom studenata!

Jedan od rezultata uspješne sinergije nastavnika i studenata, upravo je i ovaj e-book koji ima za cilj na popularan način prezentirati svjetski poznate državnike, političare, aktiviste i osobe koje su ostavili trag u međunarodnoj zajednici. Upitali smo ih tko ih se dojmio, tko im je poseban, čiju biografiju rado čitaju ili tko je po njima ostavio neizbrisiv trag u međunarodnoj zajednici, čiji ih je angažman dirnuo ili zatekao, a da ima veze s međunarodnim pravom? Svaki je student sam izabrao osobu i o njoj složio zanimlijiv tekst. Veći dio tih tekstova je objavljen. Neki nam se nisu uklopili u strukturu rada s kojom smo se, zapravo, najviše namučili. Tako će diktatori i neki od najvećih negativaca u međunarodnoj zajednici svoje mjesto naći u nekoj drugoj, budućoj kompilaciji biografija. Neke smo biografije isključili jer nije dovoljno uvjerljivo obrađena poveznica te osobe s međunarodnim pravom. Konačno, samo par biografija smo morali u cijelosti isključiti jer su doslovno prepisane iz nekih tuđih izvora. Iako ovo nisu znanstveni ili stručni tekstovi, uvijek moramo voditi računa da poštujemo autorska prava i ne potpisujemo sebe pod tuđe tekstove. Tekstovi su, odlučili smo, posloženi u tri glavne kategorije, a unutar toga osobe smo slagali po abecedi njihova prezimena. Iako ni taj kritierij nije bio lako ostvaren za neke osobe.

U ovakvim kratkim i nezahtjevnim tekstovima studenata namijenjenim za širu javnost, želimo popularizirati međunarodno pravo i bilo bi nam drago da u čitateljima izazovemo želju da saznaju nešto više o predstavljanoj osobi, možda nekom događaju koji se spominje u tekstu, narodu ili državi i odnosima u međunarodnoj zajednici. Da ih nenametljivo i simpatično inspiriramo i informiramo ili ih senzbiliziramo za neku temu iz međunarodnog prava. Time bi ispunili naš cilj. Čitajte nas i pratite i dalje, čekaju nas u akademskim godinama koje dolaze nove biografije osoba i novi tematski zadaci koje ćemo staviti pred naše vrijedne i kooperativne studente. I mi, nastavnici, puno smo naučili prošle akademske godine, prve pandemijske. Spremni smo za nove izazove i veselimo se novoj generaciji studenata na predmetu Međunarodno pravo.

Download e-booka.

 

Last changed: 02/02/2021 at 12:08

Back to Overview