logo pravos

Obavijesti u ak. god. 2022./23.

Festival znanosti 2023.: "Priroda kolonijalizma i društvene posljedice"

Posted by Prof. dr. sc. Mira Lulić on 28/04/2023
Obavijesti u ak. god. 2022./23. >>

 

I ove godine na Katedri smo obilježili Festival znanosti na temu - "Priroda i društvo". Niz godina ugošćujemo učenike i učenice OŠ Franje Krežme iz Osijeka koji se uvijek rado odazovu na naše pozive. U ovogodišnjoj grupi djece bili su šestaši i sedmaši, ali i dvije ambiciozne djevojčice iz četvrtog razreda, Nika i Hana, koje su se same prijavile želeći naučiti nešto novo iz jedne važne povijesno-pravne teme.

Naime, tema ovogodišnjeg predavanja bila je, zaista, teška, ali važna i vrijedna naprednih znanja već od osnovne škole - "Priroda kolonijalizma i društveni odnosi". Predavanje su vodili Mario Jager, profesor povijesti i Mira Lulić, profesorica međunarodnog prava.

Ostali smo impresionirani iznimno visokim znanjem povijesti koji su pokazali đaci, a posebno smo bili oduševljeni koliku su visoku senzibiliziranost i zrelost za probleme kršenja prava kolonijalnih naroda pokazali učenici iz Krežme! Od početka do kraja dvosatnog predavanja (bez pauze!) bili su toliko aktivni, kooperativni i zainteresirani. Iako u kurikulumima povijesti nema zasebne cjeline o kolonijalizmu, sva posebna znanja i informacije koje su posredno naučili iz raznih drugih povijesnih cjelina i tema, ali i iz geografije, s lakoćom su pokazali tijekom predavanja i rasprave. Na predavanju su dobili napredna znanja, između ostalog, o uzrocima i motivima kolonijalnih osvajanja, općenito i pojedinačno o kolonijalnim silama, karakteristikama kolonijalnih vlasti, masovnom i brutalnom iskorištavanju prirodnih bogatstava ovisnih područja kao i zagađanju okoliša ovisnih teritorija te drugim društvenim, ekonomskim, političkim, socijalnim i dr. negativnim posljedicama kolonijalizma.

S visokim su nam znanjem došli u goste, stekli su, vjerujemo, nova napredna znanja i informacije i s osmijesima na licima vratili se u svoje školske klupe. S nestrpljenjem ih čekamo i sljedeće godine, uvijek su dobrodošli na Pravni fakultet Osijek! Uživali smo! A sigurni smo da među njima ima i naših budućih studenata, talentirane za pravo već otkrivamo.

Last changed: 28/04/2023 at 19:46

Back to Overview