logo pravos

Obavijesti u ak. god. 2022./23.

Naši studenti na radionici Hrvatskog Crvenog križa

Posted by Prof. dr. sc. Mira Lulić on 10/11/2023
Obavijesti u ak. god. 2022./23. >>

 

 

Suradnjom Hrvatskog Crvenog križa i Zavoda za ljudska prava, Pravnog fakulteta Osijek, naši su studenti viših godina Integriranog studija aktivno i uspješno sudjelovali na radionici Međunarodno humanitarno pravo, pri Centru za edukaciju u Orahovici od 8. do 9. studenog 2023. Radi se o studentima dominantno V. godine Pravnog fakulteta s Međunarodnopravnog modula i Europskopravnog modula. Na radionici su tako sudjelovali: Laura Brtan, Laura Hrešć, Ivana Maligec, Marko Palikuća, Ivana Mesarek i Vlatko Ljubanović. Osim naših studenata, na radionici su sudjelovali i studenti Pravnog fakulteta u Rijeci te volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa.

Radionicu su vodili predavači iz Međunarodnog odbora Crvenog križa s dugogodišnjim iskustvom rada na međunarodnom humanitarnom pravu, Neda Dojčinović, regionalna pravna savjetnica i Slobodan Čitaković, programski savjetnik za međunarodno humanitarno pravo.

Tijekom radionice obrađene su teme koje se odnose na klasifikaciju oružanih sukoba, sustav međunarodnog humanitarnog prava, osnovna načela u izvođenju neprijateljstava, odnos međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog kaznenog prava kao i suvremene izazove međunarodnog humanitarnog prava. Tijekom radionice poseban naglasak stavljen je na aktivan rad i sudjelovanje u promociji i zaštiti ljudskih prava. Također su studenti podijeljeni u grupe radili na studiji slučaja. Konačno, sudionicima radionice predstavljen je i mandat i osnovna načela Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao i aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa. Radionica je nastavak aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa na širenju znanja o međunarodnom humanitarnom pravu, njegovom poštivanju i provedbi, kao i jačanje suradnje sa sveučilištima u Hrvatskoj.

Pravni fakultet Osijek godinama ima dugogodišnju izvrsnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i, naravno, Hrvatskim Crvenim križem. I predavači i sudionici pokazali su iznimno zadovoljstvo sudjelovanjem. Predavači su bili jako zadovoljni znanjem i angažmanom studenata, a studenti su bili jako zadovoljni i naučenim dodatnim znanjem, ali i umrežavanjem s  drugim kolegicama i kolegama. Naši su studenti, dodatno, bili oduševljeni i smještajem i Orahovicom. Sve čestitke organizatorima!

Radujemo se novoj suradnji i aktivnostima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last changed: 10/11/2023 at 08:29

Back to Overview