logo pravos

Obavijesti u ak. god. 2022./23.

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku sudjelovao na moot court natjecanju u Sarajevu

Posted by Prof. dr. sc. Mira Lulić on 29/11/2012
Obavijesti u ak. god. 2022./23. >>

 

Tim Pravnog fakulteta u Osijeku u sastavu Zrinka Gugić, Tomislav Metelko i Tomislav Nedić, pod vodstvom asistenta Davora Muhvića, uspješno je sudjelovao na zahtjevnom međunarodnom moot court natjecanju iz međunarodnog humanitarnog prava održanom 22.-25. studenog 2012. godine u Sarajevu. Ovo je natjecanje najprestižnije moot court natjecanje u regiji i ove je godine održano u organizaciji ureda Međunarodnog odbora Crvenog križa u Sarajevu uz supokroviteljstvo tamošnjeg švicarskog veleposlanstva. Uz tim našeg Fakulteta i Pravnog fakulteta u Rijeci, sudjelovali su i timovi iz Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Rumunjske i Turske. 

Na samom natjecanju tražilo se napredno poznavanje međunarodnog humanitarnog prava, međunarodne zaštite ljudskih prava, međunarodnog kaznenog prava, ali i međunarodnog prava općenito. Natjecanje se u cijelosti odvijalo na engleskom jeziku, a naši su studenti pokazali zavidno znanje stručne terminologije na ovom stranom jeziku. Osobitost ovakve vrste natjecanja je role-playing koji od natjecatelja zahtijeva snalaženje u situacijama kakve se sureću u stvarnim okolnostima oružanih sukoba, što uključuje vještinu primjene pravnih pravila na postojeće činjenično stanje.

Ocjenjivački sud sačinjavali su vrsni stručanjaci iz područja međunarodnog humanitarnog prava, a pobjedu je na kraju odnio tim Masarykovog sveučilišta iz Brna (Češka) ispred ekipe Jagiellonskog sveučilišta iz Krakowa (Poljska). Naš tim studenata bio je iznimno uspješan i pokazao visoku razinu znanja iz niza međunarodnopravnih predmeta, dostojno predstavljajući naš Fakultet i Sveučilište. Iskrene čestitke!

 

Vijest o sudjelovanju naših studenata na čelu s kolegom Muhvićem objavili su i Internet portali: Osijek031 , Sib.hrStudos.hr i

 

 

 

 

Last changed: 10/10/2016 at 07:02

Back to Overview